POPCORN TÖRTÉNETE

Mi a pattogatott kukorica és honnan ered? Nos, a popcorn kukorica magja bizonyos mennyiségű nedvességet és olajat tartalmaz. Melegítés hatására, 177°C-on a vize gőzzé változik, ami nyomást hoz létre. Ezt a nyomást egy idő után a nagy szilárdságú külső héj nem tudja elviselni, ezért szétpattan. Ekkor a keményítőt tartalmazó belső rész kifordul és megduzzad, és már kész is a finom, puha snack.

A popcorn az egyik legősibb amerikai táplálék és történelmünkben jelentős szerepet töltött be. Kutatások szerint már i.e. 3600-ban is fogyasztottak felhevített kukorica magvakat egy Új-Mexikói denevér-barlangban talált bizonyítékok alapján. Az indiánok alapvetően táplálékként, de fejdíszek, nyakláncok díszítésre is használták. Amikor a gyarmatosítók megérkeztek az Újvilágba, az indiánok rendezett ültetvényeken termesztették. A pattogatott kukoricafogyasztás az észak-amerikai és európai lakosság körében a 19. század közepére terjedt el. Kipattogás után sóval ízesítették, némely esetben pedig mézzel vagy cukorral édesítették.

A popcorn tömegfogyasztásának kezdetét Charles Cretors-nak köszönhetjük, aki 1893-ban megalkotta az első mobil, gőzgép alapú kukoricapattogtatót, melyet egy Chicagóban rendezett expón mutatott be. A nagy gazdasági világválság idején az amerikaiak olcsó szórakozási lehetőséget kerestek, a legkedvezőbb ár-érték arányú pedig a mozizás volt, amelynek a 1930-as években – a hangos filmek megjelenésével – verhetetlen velejárójává vált a popcorn evés. A popcorn eladási aránya az 1950-es években kezdett először csökkenni, ugyanis a nyugati társadalmakban a televíziókészülékek miatt egyre inkább visszaszorulóban volt a mozizás szokása. A tarthatatlan helyzetet az amerikai General Mills cég oldotta meg, amely 1981-ben piacra dobta a ma is jól ismert, mikrohullámú-sütőbe elhelyezhető pattogatott kukoricás tasakokat, aminek segítségével a popcorn újra folytathatta diadalútját.

ÉLETTANI HATÁSA

A popcorn az egész világon, valamennyi korosztály kedvelt eledele, egyike azon ételeknek, amely komoly tápértékkel rendelkezik, egészséges, meglepően alacsony kalória értékű és nagyon finom.

A pattogatott kukoricát elsősorban snack-ként, azaz a nagy étkezések között fogyasztjuk. A pattogatott kukorica főleg baráti beszélgetések, tv-műsor vagy mozifilm nézése közben kerül elénk. Popcorn, mint snack fogyasztása során nem kell tartani jelentős kalória többlet beviteltől, ugyanis az olaj nélkül (pl. mikrohullámú sütőben) pattogtatott kukorica energia tartalma csekély: 250 ml-es pohár kukorica 25-55 Kcal-t tartalmaz, ami egy nagyobb alma (10 dkg) energiatartalmának felel meg.

A pattogatott kukorica nem hántolt kukoricaszemekből készül, azaz teljes kiőrlésű gabona, kedvező élettani hatásai elsősorban ennek köszönhetőek. Zsírtartalma alacsony, 1 pohár kukorica 0,4 gr zsírt – főleg többszörösen telítetlen zsírt – tartalmaz, szénhidrátok közül legnagyobb részt összetett szénhidrátok található benne. A nyers, nem kipattogzott kukorica szénhidráttartalmát elsősorban a cellulóz, illetve az arabinoxilán adja. A cellulóz rost, – melyet az emberi szervezet nem képes megemészteni – így hozzájárul a normális széklet kialakulásához, továbbá:

  • Glükóz felszívódás késleltetésével növeli az inzulinérzékenységet, növeli az inzulin receptorok számát, ami által a vércukorszint kevésbe emelkedik táplálkozás után, a szérum glükóz csökken, a glükóz tolerancia javul.
  • Béllumenben koleszterint megköti.
  • Nehézfémeket, szteroidokat, méreganyagokat megköti.
  • Zsírfelszívódást akadályozza.
  • Belőlük szintetizálódó rövid szénláncú zsírsavak gátolják a koleszterin-szintézist, fokozzák a bélfal sejtjeinek vérellátását.
  • Fokozza a bélmozgást és a baktériumflóra szaporodását.

A magas szénhidráttartalom mellett ki kell emelni, hogy a pattogatott kukorica cukortartalma igen alacsony, 250 ml-ben (1 pohár) kevesebb, mint 0,1 gr található (szénhidráttartalom: 6,2 gr; fehérjetartalom: 1 gr).

A pattogatott kukorica, mint teljes kiőrlésű gabona, jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat is. Vízben oldódó vitaminok közül jelentős a B3 (niacin), a B1 (tiamin), és a B6 (piridoxin) tartalma. Ásványi anyagok közül kiemelendő a vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz és mangán.

 

Prof. Dr. Turcsán Zsolt
Kutatási igazgató